Träningsmaterial – Biljard på YouTube

Kan man verkligen lära sig biljard med hjälp av YouTube? Absolut! Med tiden har det producerats allt mer högkvalitativt utbildningsmaterial, och i synnerhet under Covid-perioden har duktiga spelare "haft mer tid" och har producerat innehåll.

Disclaimer: Man blir såklart inte bättre av att enbart titta på videoklipp utan man måste såklart omsätta kunskapen i träning. Och för att få maximal effekt behöver man feedback från en skarpsynt, kunnig och pedagogisk tränare! Dock kan man komma långt på egen hand med medveten inlärning och sin mobilkamera för att studera sin teknik.

Syfte med sidan

Vi vill hjälpa till att navigera i YouTube-djungeln och lyfta fram och organisera innehåll som vi som klubb står bakom. Detta kan komplettera ett skriftligt träningsmaterial för den som gillar YouTube eller tilltalas av innehåll på videoformat.

Om du har feedback på innehåll och själv vill bidra: hör av dig till Gustaf Friberg (gustaf.friberg(snabel-a)gmail.com).

Allmänna tips

Det finns väldigt mycket material av varierande kvalitet. Det kan vara farligt att lita på en enstaka källa utan lyssna gärna på lite olika källor på samma tema. Även tidigare världsmästare kan något onyanserat försöka lära ut "sin egen teknik", men det måste inte passa alla och många gånger finns det flera sätt att uppnå samma resultat. Erfarna spelare och pedagoger kan förklara varför man kan göra på ett visst sätt och vilka saker som kan tillåta individuell variation med olika för- och nackdelar.

Rekommenderade källor och kanaler

Utbildare

Sharivari - störst på Youtube. Blivit störst pga fin pedagogik och bra editerade videos. Inte själv bakgrund som biljardproffs, men är väl medveten om detta och har en bra och ödmjuk inställning.

Niels "The Terminator" Feijen - startat YouTube-satsning under covid-19. I skrivande stund top-10 på världsrankingen. Många titlar vunna. Sund inställning till spelet, bra pedagog och är en som intresserat sig mycket för den mentala biten.

Dr Dave - mekanikprofessor, ”biljardnörd” och pedagog. Har en akademisk framtoning och har fantastiska förklaringar för fysiken bakom biljard och har överlag många goda tips. Dock inte biljardproffs själv och man får vara medveten om detta, då vissa tips inte alltid är i linje med vad proffs typiskt lär ut. Utvecklar egna metoder som oftast är hjälpsamma, men ibland kan krångla till det.

Ralph Eckert - tysk biljardpedagog som har skrivit böcker och utvecklat lärometoder och system för spel utvärdering och att mäta förbättringar. Förordar en strukturerad approach för inlärning, där man kan följa sina framsteg ”i siffror”. Har ingen egen kanal men förekommer i olika sammanhang, bland annat hos Billiard Network där han i princip kör sin bok Structure i videoformat (inte färdigfilmad i skrivande stund)

Karl Boyes - startat Youtube-satsning under covid-19. Vunnit VM i 8-ball och är i skrivande stund aktiv som kommentator och vice kapten i Mosconi cup. Har ofta en komisk touch, och har många bra tips från proffstouren.

Rollie Williams - en ”average player” som satsat lite på humor och att dokumentera sitt lärande. Har fått tillgång till och intervjuat många duktiga proffs vilket givit intressanta perspektiv på inlärning.

Darren Appleton - otroligt meriterad spelare. Har lagt upp och visat många övningar (”drills”)  men också många matnyttiga tips kring detaljer i spelet.

Barry Stark - Snooker Coach. Största kanalen för att lära sig snooker. Har lång erfarenhet av att lära ut snooker. Mycket bra på att lära ut ”fundamentals” som i mångt och mycket är samma i snooker och biljard, där snooker kanske har lite mer standardiserad teknikskola. Några av skillnaderna är stansen och att i snooker används uteslutande ”open bridge”, vilket kan vara bra att veta om.

Florian ”Venom” Kohler - största biljardkanalen med fokus på extravaganta trick shots. Har gjort en del basic men välproducerat utbildningsmaterial tillsammans med PoolDawg (biljardhandlare) här och här. Bra introduktion för nybörjare.

Proffsmatcher

Man kan lära sig en hel del genom att se proffs spela. Har man dessutom en duktig kommentator detta höja ytterligare. Ett bra inlärningssätt är att själv försöka förutspå valet av stöt och sedan jämföra detta med vilket stöt det blev. Över tid kommer du börja "tänka mer som ett proffs". Det finns också många hjälpsamma videos där duktiga spelare helt enkelt kommenterar med sina egna tankebanor, vilket man kan lära sig mycket på.

Earl Strickland Presents! - Billiard Network visar matcher med kommentarer av den kontroversielle legenden Earl Strickland. Earl kan ibland ha lite gnällig och repetitiv jargong, men har en unik kommentatorsstil där han förutspår och reflekterar över skruven i varenda stöt. Otroligt bra för att lära sig spelet.

Matchroom Pool - Har de just nu mest välproducerade biljardsändningarna och ansvarar för Mosconi Cup, World Pool Championship, World Cup of Pool, US Open, etc.

World Billiard TV - Produktionskvaliteten har gått upp ganska mycket. Jeremy Jones (i skrivande stund lagkapten för USAs Mosconi Cup Team), är alltid en bra analyserande kommentator som man kan lära sig mycket från. Mycket bra material exv från 2021 Diamond Las Vegas Open och 2021 Predator World 10 Ball Championships.

 

Videos kopplade till olika moment

 

Introduktion

För att få en snabb översikt över moment i biljard är denna video med Tony Robles mycket pedagogisk och välproducerad: https://youtu.be/UXJynWQuL3g

Teknik AKA "fundamentals"

Positionsspel - Dessäng

Specifika stötar

"Kicks and banks" - WIP

Försvarsspel

14-1 aka Straight Pool

"Run outs"

Att lyssna på duktiga spelare när de planerar sitt spel i realtid kan vara givande för att bygga förståelse. Här är några exempel.

Det mentala spelet

Att behärska det mentala spelet är kanske särskilt viktigt i vår sport som kräver hög koncentration, och som också ger mycket tid för hjärnan att spinna iväg på olika tankar.

Övningar